The unique logo of and only intended for Be Fit Originals.

De evolutie van denim: van werkkleding tot mode-item

Denim heeft een lange weg afgelegd sinds zijn bescheiden begin als werkkleding voor mijnwerkers en cowboys in de 19e eeuw. Wat ooit een praktische stof was die bekend stond om zijn duurzaamheid en functionaliteit, is nu een mode-item geworden dat door mensen van alle leeftijden en achtergronden wordt gedragen.

Het verhaal van denim begint halverwege de 19e eeuw toen Levi Strauss, een Duitse immigrant, tijdens de California Gold Rush in San Francisco aankwam. Strauss, een handelaar in droge goederen, zag een kans om een ​​stevige stof te creëren die bestand was tegen de ontberingen van de mijnbouw. Hij werkte samen met Jacob Davis, een kleermaker, om de eerste spijkerbroek te maken met koperen klinknagels op de spanningspunten om de stof te versterken. Deze uitvinding leidde tot de geboorte van de iconische Levi's jeans.

Aanvankelijk werd denim vanwege de duurzaamheid vooral gebruikt voor werkkleding. Het was de stof bij uitstek voor mijnwerkers, boeren en arbeiders die kleding nodig hadden die bestand was tegen ruige omstandigheden. Het vermogen van de stof om scheuren en schaafwonden te weerstaan, maakte het ideaal voor deze veeleisende beroepen.

De transitie van denim van werkkleding naar modebasis begon echter in het begin van de 20e eeuw. Hollywood speelde een belangrijke rol bij het populariseren van denim, aangezien acteurs als Marlon Brando en James Dean jeans droegen in iconische films als 'A Streetcar Named Desire' en 'Rebel Without a Cause'. Deze rebelse karakters hielpen de status van denim te verhogen en te transformeren in een symbool van jeugdcultuur en non-conformiteit.

In de jaren zestig en zeventig bleef denim zich ontwikkelen als modestatement. De tegencultuurbeweging omarmde denim als een symbool van anti-establishment en vrijheid. Jeans met wijde bodem, spijkerjassen en spijkeroverhemden werden populair onder hippies en activisten. Denim was niet langer alleen maar werkkleding; het was een vorm van zelfexpressie.

In de jaren tachtig en negentig veranderde denim in high fashion. Ontwerpers als Calvin Klein en Ralph Lauren hebben denim in hun collecties opgenomen, waardoor het van vrijetijdskleding naar een meer verfijnde en veelzijdige stof is getild. Denimrokken, jurken en op maat gemaakte jeans werden modieuze items die in verschillende omgevingen konden worden gedragen.

De afgelopen jaren is denim nog diverser geworden qua stijlen en wassingen. Van skinny jeans tot boyfriend jeans, versleten denim tot acid wash, er is een denimstijl voor elke smaak en gelegenheid. Denim is ook buiten jeans uitgebreid en omvat jassen, overhemden, jurken en zelfs accessoires zoals tassen en schoenen.

De opkomst van duurzaam

Leave a Reply

Customer Service

How can
we help?

WhatsApp

Would you rather send a WhatsApp message? No problem!

Email

Email us your question or fan mail

FAQ

Answers to frequently asked questions

Phone

On working days from 8:30 am to 5:00 pm

FAQ

Answers to frequently asked questions

Phone

Op werkdagen van 8:30 tot 17:00

OUR PROMISE TO YOU

We believe in a few things: you, us and every product we make. If at any time within 30 days of your purchase you are not satisfied for any reason, we will refund your money + 10%!

© 2024 | Be Fit Originals | All rights reserved.

Shopping cart

0

Continue Shopping

Become a Be Fit Member and enjoy exclusive benefits, inspiration and stories in the field of sports and well-being.

The unique logo of and only intended for Be Fit Originals.